Halloween

Spalis 31, 2014 m Desertai, Tortai,
Komentarai (9)

 

 

Kasmet gerokai prieš Halloween’ą išeina Martha Stewart žurnalas Martha Stewart Living – Halloween Issue. Aš jį visada pavartau, dažniausiai stovėdama kokioje nors eilėje prie kasos, arba maklinėdama knygyne, žurnalų skyriuje. Kartais jį net nusiperku. Iš žurnalo visada prisirenku gerų idėjų, kostiumams, dekoracijoms, arba patiekalams Halloween’o tematika.

Halloween’ui mes pradedam ruoštis iš anksto. Suplanuojam kostiumus, padekoruojam namus ir kiemą, visada pripjaustom daugybę moliūgų, kiekvienas šeimos narys po kelis. Tai gera proga kažką paveikti su vaikais, užimti juos kažkokiais rankdarbiais, kūrybine veikla, vietoj to, kad jie sėdės priešais ekraną su distanciniais pulteliais rankose. Žodžiu, Halloween’ą mes švenčiame rimtai, ir Martha Stewart dažnai mums būna kūrybinio įkvėpimo šaltinis.

Kai Juliui parodžiau šitą tortą, su nameliu ir šviečiančiais langais, jis man pasakė, kad čia viskas labai paprasta. Aš suabejojau, nežinojau, ar man išeis, ar išvis verta prasidėti ir gaišti laiką. O Julius paragino pabandyti - nepabandžius niekada nesužinosi, ar gali, ar negali.

Taigi, pabandžiau. Tikra tiesa – viskas čia labai paprasta. Ir tortas labai geras, tik tas ne pagal Martos, o pagal Melisos Klark receptą iš New York Times. Tortas geras, o šokoladinis kremas - išvis super. Net jeigu neturite noro užsiimti su nameliais ir langeliais, arba jeigu Jums visai ne prie širdies tokio stiliaus užsiėmimai, tai bent jau tortą, manau, tikrai verta išbandyti.

Kadangi aš stačiau dviejų aukštų tortą, tai biskvitus sušaldžiau šaldiklyje, o perteptą kremu tortą gerai atšaldžiau šaldytuve, kad būtų lengviau viską konstruoti. Su atšalusiais biskvitais ir kremu yra daug lengviau dirbti, todėl ir Jums rekomenduoju tortą gaminti iš anksto, kad nereikėtų skubėti ir kad būtų pakankamai laiko viskam gerai atšalti ir susicementuoti. Tik nepamirškit, kad prieš tiekiant į stalą tortą reikia bent porą valandų palaikyti kambario temperatūroje, kad kremai ir biskvitai atsileistų ir suminkštėtų, nes Velnio maistas yra skaniausias kambario temperatūros.

Visiems švenčiantiems Halloween’ą linkiu smagios šventės, o nešvenčiantiems – gero savaitgalio.

Aušra

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tortas Velnio maistas su juodaisiais pipirais

Recepto šaltinis: Melissa Clark | New York Times

 

Biskvitai:

140 g sviesto, kambario temperatūros, plius formų patepimui

70 g kakavos miltelių, plius formų pabarstymui

160 ml verdančio vandens

180 ml pieno

200 g aukščiausios rūšies miltų

10 g valgomosios sodos

3 g kepimo miltelių

3 g druskos

350 g cukraus

3 kiaušiniai

10 ml vanilės esencijos

 

Pertepimas:

5 kiaušinių baltymai

200 g cukraus

1 žiupsnelis druskos

365 g sviesto, kambario temperatūros

1 vanilės ankštis

5 g maltų juodųjų pipirų

 

Kremas:

300 g cukraus

240 ml riebios grietinėlės

1 žiupsnelis druskos

170 g tamsaus šokolado, susmulkinto

112 g sviesto, šalto, supjaustyto gabalėliais

10 ml vanilės esencijos

 

Biskvitai:

Orkaitę įkaitinti iki 175oC.

Tris apvalias 20 cm skersmens formas ištepti sviestu. Į kiekvienos formos dugną įtiesti iš sviestinio popieriaus iškirptą skritulį; popierių taip pat patepti sviestu. Formų vidų pabarstyti kakavos milteliais, kad plonu kakavos sluoksiu pasidegtų dugnas ir šonai. Apvertus iškratyti neprilipusius kakavos miltelius.

Mažame dubenėlyje išplakti kakavos miltelius ir karštą vandenį. Supilti pieną ir gerai išmaišyti.

Į kitą dubenį persijoti miltus, sodą, kepimo miltelius ir druską.

Elektriniu mikseriu išsukti sviestą ir cukrų iki purumo, maždaug 3 minutes. Po vieną įmušti kiaušinius, kaskart gerai išmaišant. Įmaišyti vanilės esenciją. Mikserio greitį sumažinti iki minimumo. Nenustojant sukti, į tešlą suberti trečdalį miltų mišinio, po to supilti pusę kakavos mišinio, vėl trečdalį miltų mišinio, supilti likusią kakavą ir galiausiai – likusius miltus. Sukti kol masė taps vientisa ir nebeliks sausų miltų ruožų.

Tešlą po lygiai paskirstyti į tris paruoštas formas. Kepti maždaug 30-40 minučių, kol biskvitai bus pilnai iškepę. Traukti iš orkaitės. Formas dėti ant grotelių, palikti 10 minučių. Formas apversti, nuo biskvitų nulupti popierių. Palikti, kad pilnai atvėstų.

 

Pertepimas:

Į karščiui atsparų dubenį sudėti kiaušinių baltymus, cukrų ir druską. Dubenį uždėti ant puodo su verdančiu vandeniu. Vandens puode turi būti tiek, kad vanduo nesiektų dubens dugno. Baltymus plakti šluotele, kol cukrus pilnai ištirps, o mišinys sušils iki 60oC, maždaug 5 minutes. Nukelti nuo garų.

Baltymus plakti mikseriu, kol pilnai atvės ir taps standūs, maždaug 5 minutes. Po truputį dėti sviestą ir sukti, kol kremas taps vientisas ir standus.

Vanilės ankštį perpjauti išilgai pusiau. Aštriu peiliu išskobti sėklas ir sudėti į kremą. Suberti maltus pipirus ir gerai išmaišyti.

Atvėsusius biskvitus aštriu peiliu perpjauti horizontaliai pusiau. Ant padėklo ar lėkštės dėti vieną biskvito sluoksnį, ant jo užtepti ploną sluoksnį kremo. Toliau dėti likusius biskvitus, juos pertepant kremu. Sudėjus visus biskvitus, tortą uždengti maistine plėvele ir dėti į šaldytuvą, kad sustingtų.

 

Kremas:

Vidutinio dydžio puodelyje ant vidutinio karštumo ugnies užvirinti grietinėlę, cukrų ir druską. Virti, pastoviai maišnat, kol cukrus pilnai ištirps. Nukelti nuo ugnies. Puodelio turinį perpilti į dubenį. Suberti smulkintą šokoladą, sudėti sviestą ir vanilę, gerai išmaišyti, kol masė taps vientisa. Į didelį dubenį iki pusės pridėti ledukų ir pripilti šalto vandens, kad apsemtų ledukus. Į dubenį su ledukais įstatyti dubenį su šokolado-sviesto mišiniu. Plakti eleltriniu mikseriu, kol kremas atšals ir sutirštės, maždaug 5 minutes. Kremu aptepti torto viršų ir šonus. Dėti į šaldytuvą, kad sustingtų.

Maždaug 1 – 2 valandas prieš tiekiant į stalą, tortą ištraukti iš šaldytuvo ir palikti kambario temperatūroje, kad atšiltų. Tiekti kambario temperatūros.

 

 

Devil’s Food Cake with Black Pepper Buttercream

Recipe from Melissa Clark | New York Times

 

Cake:

10 tablespoons (140 g) butter, at room temperature, more for greasing pans

⅔ cup (70 g) unsweetened cocoa powder, more for dusting pans

⅔ cup (160 ml) boiling water

¾ cup (180 ml) milk

2 cups (200 g) cake flour

1 ½ teaspoons (10 g) baking soda

½ teaspoon (3 g) baking powder

½ teaspoon (3 g) salt, more as needed

1 ¾ cups (350 g) sugar

3 eggs

2 teaspoons (10 ml) vanilla extract

 

Buttercream:

5 egg whites

1 cup (200 g) sugar

1 pinch salt

3 sticks plus 2 tablespoons (365 g) butter, at room temperature

1 vanilla bean pod, split lengthwise, seeds scraped

1 teaspoon (5 g) ground black pepper

 

Frosting:

1½ cups (300 g) sugar

1 cup (240 ml) heavy cream

1 pinch salt

6 ounces (170 g) dark chocolate, coarsely chopped

8 tablespoons (112 g) butter, cold, diced

2 teaspoons (10 ml) vanilla extract

 

Cake:

Heat oven to 350oF.

Butter three 8 inch round baking pans, line the bottoms of each with a round of parchment paper and butter the paper. Use a little cocoa powder to coat the insides of the pans, rotating pans so the cocoa comes up the sides, then tap out excess.

In a small bowl, whisk together cocoa powder and 2/3 cup boiling water. Whisk in milk. In a separate bowl, sift together cake flour, baking soda, baking powder and salt.

Place butter and sugar in a bowl of a stand mixer fitted with paddle attachment. Beat until fluffy, about 3 minutes. Beat in eggs, one at a time, until incorporated. Beat in vanilla. With the mixer running on low speed, beat in a third of the dry ingredients, followed by half the cocoa mixture. Add remaining portions, alternating between two mixtures. Beat until smooth.

Divide batter evenly among prepared pans. Bake until the centers of the cakes are firm to the touch, 30 to 40 minutes. Cool cakes in their pans on a wire rack for 10 minutes; turn them out onto the rack to cool completely. Peel off parchment.

 

Buttercream:

Fill a medium pot halfway with water and bring to a simmer. In a heatproof bowl that fits over pot, whisk together egg whites, sugar and salt. Make sure that water does not touch the bottom of the bowl. Cook, whisking constantly, until sugar dissolves and mixture is warm to the touch (140oF), about 5 minutes. Remove from the pot.

Using an electric mixer, whip until completely cooled and thick, about 5 minutes. Beat in butter a little at a time, until frosting is smooth and spreadable. Beat in vanilla bean seeds and pepper.

Using a serrated knife, slice each cake in half horizontally. Place one bottom layer on a large platter or cake stand. Top evenly with a thin layer of buttercream. Repeat, alternating between cake and frosting, ending with a layer of cake. Cover cake loosely with plastic wrap and refrigerate while preparing fudge frosting. Cake can be refrigerated for up to 1 day.

 

Frosting:

In a medium saucepan over medium heat, combine sugar, heavy cream and salt. Simmer, stirring occasionally, until sugar completely dissolves, about 5 minutes. Scrape mixture into a bowl. Stir in chocolate, butter and vanilla until smooth. Set bowl over a larger bowl filled with ice. Use a hand mixer or an immersion blender with the whisk attachment to whip until mixture is thick and cool, about 5 minutes. Spread frosting over the top and sides of the cake.

Serve cake at room temperature.

 



Palikite komentarą

Jūsų vardas *  Jūsų el * (nebus skelbiamas)
          Prisiminti mane
Jūsų komentaras  *    

CAPTCHA Image   Reload Image
Įveskite kodą *:




SilvijaLapkritis 2 2014, 10:15 AM Nesu macius skoningesnio Helowino torto!
AusraLapkritis 2 2014, 09:40 PM Aciu, Silvija; nors ideja ir ne mano, bet vistiek baisiai malonu;

Atsakyti į komentarą

JurgitaLapkritis 1 2014, 04:10 AM Niekaip nesuprantu, kas tas geltonas languose? Baisiai gundo tortą išbandyt, bet bijausi, kad papuošimas bus ne mano jėgoms.
AusraLapkritis 1 2014, 10:26 AM Jurgita, tas geltonas yra tirpintas cukrus, pakaitintas, kol pradeda karamelizuotis, ir supiltas I langu ir duru ertmes; sukietejes atrodo kaip stiklas; dekoracijos visai paprastos; Martha Stewart tinklapyje visas detaliai paaiskinta, net lekalai ideti (ziur. nuoroda);

JurgitaLapkritis 2 2014, 10:25 PM Ačiū, o jis labai riebus? Kaip suprantu į mažiuką tortuką dedasi beveik 4 pakeliai sviesto?

AusraLapkritis 2 2014, 11:25 PM Riebus geras tortas; kaip priklauso; ne plotkele gi cia;

JurgitaLapkritis 2 2014, 11:45 PM Na taip :D Gerai, jau apsisprendžiau, bandysiu šiandien. Tik žiūriu kažkur dingo dar vienas mano klausimas. O antram, didesniam tortui, kokios proporcijos? Dvigubos?

AusraLapkritis 3 2014, 10:16 AM dvieju aukstu tortui nuotraukoje as visus ingredientus dauginau is 1,5; apatinis aukstas - 20 cm skersmens, o virsutinis - 15 cm; as visa tesla pasveriau; 2/3 teslos paskirsciau i tris 20 cm skersmens formas, o likusia tesla i tris 15 cm skersmens; kremo irgi dariau pusantros normos; gausis labai didelis tortas;

JurgitaLapkritis 3 2014, 01:29 PM Ačiū, reikia pripažinti, kad jūs išskirtinės energijos ir gabumų moteris. Aš iškepiau tą mažąjį ir čiut galo negavau kaip sunku buvo. Bandysiu rytoj puošti.

AusraLapkritis 3 2014, 01:33 PM Jurgita, na aciu uz komplimentus; o tai kas ten buvo taip sunku?? ar kazkas nepavyko?

JurgitaLapkritis 3 2014, 02:17 PM Kaip bebūtų keista pavyko abu kremai, nors paprastai su sviestiniais man nesiseka. Tiesiog nervinausi, kad nepavyks, sunku buvo rankom baltymus plakti :D Na ir šiaip yra čia ko veikti, tai ne sausainiai su maskarpone ant viršaus. Bet jau viršutinis kremas, koks skanus....bijau, kad šeimos nariai per naktį man to torto nesuvalgytų, nebebus ko puošti :D

Atsakyti į komentarą

ViktorijaSpalis 31 2014, 02:52 PM Vis skaitau Jūsų įrašus ir galvoju kokia gi jūsų profesija. Istorijas rašote kaip rašytoja, tortus kepate kaip super duper profesionalė, o nuotraukos kaip tikros fotografės. Ir tikrai nepadlaižiauju. Jau seniai bandžiau suregzti kažką panašaus, bet vis pritrūkdavo žodžių.. Net nemoku apibūdinti kaip tobulai susilieja tie trys dalykai ir žiauriai smagu skaityti. Gražu. Lietuvos moterys jėga. Kad ir kur jos bebūtų!!!
AusraSpalis 31 2014, 03:31 PM Aciu, Viktorija; isgyret Jus cia mane be galo; net nepatogu; profesionaliame gyvenime as esu mokslininke; pradejau nuo biofizikos, po to ejo biochemija, ir galiausiai molekuline biologija ir genetika, va jau beveik 15 metu; mano darbe viskas panasiai kaip gyvenime: eksperimentai laboratorijoje, daug receptu, o taip pat daug rasymo; maisto gaminimas - tik hobis, jokio profesionalumo, lygiai taip pat kaip fotografavimas (cia tai as isvis pradedancioji, tik pries pora metu fotika nusipirkau, o iki tol tik su muilinemis fotkindavau); dekui dar karta uz visus komplimentus; nors gal ir ne pilnai uztarnauti, bet vistiek malonu;

Atsakyti į komentarą

KristinaSpalis 31 2014, 09:48 AM Prisidedu prie visų komplimentų - tortas geras, o dekoracijos fantastišos! Ir šaunuolis sūnus, kad padrąsino mamą :) Maniškis labai kuklus, vis sako "man nepavyks", o mes su tėčiu vis jį įtikinėjam, kad tikrai pavyks. Tikiuosi ir aš sulaukti dienos, kai viskas bus atvirkščiai :)
AusraSpalis 31 2014, 10:34 AM Kristina, didelis aciu uz komplimentus! o suneliui linkiu daug pasitikejimo savimi; kazkada kazkur skaiciau ar girdejau, kad vaiku nereikia per daug girti, nes uzaugs narcisistai ir neadekvaciai vertins savo galimybes; as visiskai nesutinku su tokia mastysena; as manau, kad vaikams nuo pat mazu dienu reikia skiepyti pasitikejima savimi, nes, pagalvojus, tai is tiesu jie viska gali ir jiems tikrai viskas pavyks; dazniausiai pavyksta; reikia tik noro; nes vaiku kurybinis potencialas, mano galva, yra beribis;

Atsakyti į komentarą

EditaSpalis 31 2014, 09:29 AM Vau... Nuostabu. Fntastiška. Labai patiko. Įkvepia kepimams prieš šventes... Gaila, kad maniškiai mažai valgo saldumynų... Labai patinka kepti. Bet kaimynė labai džiaugiasi... kai vis lieka ir jų šeimai.
AusraSpalis 31 2014, 10:36 AM Edita, dekui uz grazius zodzius; jeigu patinka kepti, tai pirmyn!! atsiras kas suvalgo, pamatysit; man irgi buvo labai smagu sita torta lipdyti;

Atsakyti į komentarą

Maisto DiletantėSpalis 31 2014, 06:15 AM Jetau, kiek dėmesio detalėms! Nuostabu...tiesiog fantastiškas tortas.
AusraSpalis 31 2014, 10:37 AM Maisto Diletante - aciu aciu!! cia Martos Stewart idejos; as tik nukopijavau; buvo labai smagus uzsiemimas;

Atsakyti į komentarą

VilmaSpalis 31 2014, 04:30 AM Va čia tai tortas tokia proga. Tikrai, tobulai į temą :).
AusraSpalis 31 2014, 10:38 AM Dekui, Vilma! ideja ne mano, bet pagyrimai vistiek labai malonus!

Atsakyti į komentarą

ViktorijaSpalis 31 2014, 04:14 AM Be žodžių!
AusraSpalis 31 2014, 10:28 AM Oi, Viktorija, aciu aciu!!!

Atsakyti į komentarą

JulijaSpalis 31 2014, 01:10 AM Na, tu pavarai! Superinė mama. O \"Velnio maistas\" tai tortas rimtas, aš jį kepu, kai būna tikai daug valgytojų :)
AusraSpalis 31 2014, 10:27 AM Julija - aciu!!! cia ne mano vienos nuopelnas; keliese dirbom; o del velnio maisto - as irgi sita torta kepu bene dazniausiai, tik skirtingas jo variacijas; musu namuose tokio tipo tortai dazniausiai tik paruksta; sitas variantas su juodais pipiriukais irgi visiems patiko;

Atsakyti į komentarą



my facbook page contact rss feed


food gawker - my galleryskoniu blogs

ETIKETĖS

abrikosai (7)
aguonos (16)
agurkai (14)
alus (5)
alyvuogės (4)
ananasai (11)
antiena (1)
apelsinai (37)
arbata (21)
arbūzai (3)
artišokai (1)
avietės (52)
avokadai (9)
baklažanai (7)
bananai (30)
bandelės (42)
blynai (40)
braškės (57)
Brie (2)
burokėliai (18)
bulvės (47)
citrinos (59)
cukinijos (10)
čederio sūris (21)
česnakai (6)
datulės (9)
dešrelės (9)
duona (54)
ėriena (5)
figos (9)
gervuogės (7)
gimtadieniai (38)
granatai (9)
grikiai (6)
grybai (19)
Halloween (22)
imbieras (27)
jautiena (40)
jogurtas (11)
Joninės (7)
jūros gėrybės (45)
Kalėdos (78)
karamelė (30)
kava (10)
keksai (45)
keksiukai (47)
kiauliena (37)
kiaušiniai (41)
knygos (45)
kokosai (36)
kopūstai (33)
Kovo 11-oji (11)
košės (8)
kriaušės (17)
kukurūzai (15)
ledai (53)
levandos (6)
Liepos 4-oji (12)
majonezas (8)
makaronai (51)
mangai (8)
maskarponė (28)
medus (30)
mėlynės (49)
mėtos (26)
moliūgai (53)
mocarela (17)
morkos (40)
Motinos diena (9)
Naujieji Metai (18)
nektarinai (6)
obuoliai (70)
ožkų sūris (13)
Padėkos diena (23)
paprikos (29)
paukštiena (44)
persikai (15)
pica (10)
pienas (4)
pomidorai (47)
pupelės (16)
pyragai (199)
pyragaičiai (41)
rabarbarai (27)
razinos (7)
ridikėliai (7)
riešutai (146)
rikota (38)
romas (14)
ropės (1)
ryžiai (22)
saldainiai (27)
salierai (8)
salotos (65)
sausainiai (101)
slyvos (13)
smidrai (13)
spanguolės (19)
sriubos (23)
sumuštiniai (38)
svarainiai (1)
svogūnai (26)
šokoladas (160)
špinatai (7)
Tėvo diena (3)
tortai (99)
uogienė (19)
uogos (117)
Užgavėnės (15)
vaisiai (134)
Valentino diena (21)
varškė (11)
Vasario 16-oji (7)
Velykos (31)
veršiena (1)
virtiniai (6)
viskis (20)
vynuogės (4)
vyšnios (25)
žaliosios citrinos (19)
žirneliai (24)
žuvis (51)