Pyragas su žaliąja arbata ir Meyer citrinomis

Vasaris 25, 2015 m Desertai,
Komentarai (3)

 

 

Neseniai, prieš pat Valentino dieną, aš visai netyčia užklydau į blogą visiškai nepasikėlusiu pavadinimu: “Pure Ella: Pure Food, Pure Beauty, Pure Happiness”. Į tokį blogą tikriausiai niekada savo valia neužklysčiau. Dėl šio nesusipratimo kaltinu facebook’ą, nes būtent jame, tiksliau ant Gourmande in the Kitchen sienos buvo užkliopintas ryškus stambių gabaritų pranešimas apie 14 nenuodėmingų ir baisiai gerų desertų be jokio glitimo, be gyvulinės kilmės produktų ir be jokio cukraus (“14 Decadent Guilt-free Desserts: gluten-free, vegan and sugar-free”). Tiesiog net ne desertai, o beveik kaip klebonėlio šviežiai pašventintos hostijos. Pure Purity.

Nesiplėsiu aiškinti, ką manau apie tokius Guilt-Free pareiškimus. Pasakysiu tik tiek, kad aš niekada nesijaučiu kalta, kai pyragą iškepu iš kvietinių miltų, arba kai į tešlą įdedu kiaušinių, arba sviesto, arba cukraus, o ne absurdiškų jų pakaitalų. Aš į maistą žiūriu kaip į Dievo dovaną, o ne kaip į šėtono pagundą, kurios reikia su pasišlykštėjimu kratytis ir pamačius iškart imti žegnotis (Dievuli asaugok nuo tokios nuodėmės!)

Ir aš tikrai nesijaučiu dvasiškai apsivaliusi, jeigu pyragą iškepu iš kitokių, ne kvietinių miltų, arba jeigu į tešlą įdedu mažiau cukraus, arba vietoj sviesto įpilu augalinio aliejaus. Augalinis maistas yra puiku. Ir labai sveika. Bet kiaušiniai irgi sveika. Ir pienas. Ir lašinio bryzelis. Ir taip toliau.

Tik tiek ir norėjau pasakyti šia tema.

Šito pyrago iš ryžių miltų receptą radau Desserts for Breakfast bloge. Receptą atkartojau tik apytiksliai, nes neturėjau Mochiko miltų, o vietoje jų dėjau paprastus ryžių miltus. Ir formą naudojau kitą, negu Stephanie rekomenduoja, daug mažesnę ir žemesnę, todėl tešlos ingredientų kiekius dalinau per pusę ir pyragą kepiau plonesnį. Įtariu, kad dėl to mano pyrago skonis ir tekstūra gavosi visai ne tokie, kokie turėtų gautis, jeigu viską darytumėte taip kaip parašyta.

Naudojant Mochiko miltus pyragas tikriausiai būtų daug lipnesnis, gal ir šiek tiek saldesnis. Bet manasis, modifikuotas, gavosi tikrai labai neprastas. Jis buvo labai minkštas, daug minkštesnis, negu kepant iš kvietinių miltų. Jis buvo drėgnas ir visai nesaldus (mano kepami desertai paprastai būna gerokai saldesni). Žalioji arbata ir sirupe apvirtos Meyer citrinos tarpusavyje derėjo taip, kad net ir labai pasistengus geriau tikriausiai nesugalvotum. Sumasumarum, pyrago skonis buvo super. Tiems, kas mėgsta nesaldžius vaisinius desertus ir žalią arbatą, šitas pyragas tikrai patiks. Gal suvalgę net pasijusit dvasiškai apsivalę, kas ten žino.

Pyragas, manau, labai tiks kokiam nors teminiam pasisėdėjimui/vakarienei japonų virtuvės tematika. Aš jį iškepiau kitai progai – nešiausi į svečius pas savo bendradarbę Svetą, kuri šiemet pradėjo bitininkauti ir pasikvietė mano tėtį, kad jis pasidalintų savo ilgamete bitininkystės patirtimi. Kadangi aš bitininkystėje nieko nenusimanau, tai vietoj patarimų apie bites aš nusinešiau šitą žalią pyragą.

Pas Svetą mes išragavom N rūšių visokiausio medaus, kiekvienas išgėrėm po N+1 puodelį arbatos, ir aš nesigirdama drįstu pareikšti, kad prie viso to saldaus-gardaus medaus ir prie karštos arbatos šitas nesaldus pyragėlis baisiai tiko. Iš šiltų Svetos namų mes išėjom į baltą šaltą žiemos vakarą, užkaitę nuo arbatos, su šiek tiek priplaukusiom galvom nuo ilgų šnekų apie šamanišką bitininkystės meną. Kelias namo ėjo per plačius apsnigtus laukus ir Cornell’io arklių ganyklas. Baltas peizažas. Jokios sumaišties. Švaru, ramu ir tyra. Vos ne kaip tame Pure Ella bloge. O gal čia tas pusiau tyras desertas darė stebuklus (juk be glitimo!). Reikės kepti vėl ir žiūrėti, ar dvasinio apsivalymo efektas pasikartos.

Aušra

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ryžių miltų pyragas su žaliąja Matcha arbata ir Meyer citrinomis

Recepto šaltinis: desserts for breakfast

Citrinos:

5 Meyer citrinos, supjaustytos 5 mm storio griežinėliais

2 stiklinės (460 g) vandens, plius daugiau blanširavimui

1 stiklinė (200 g) cukraus

 

Pyragas:

¾ stiklinės (175 g) pieno

1 šaukštelis Matcha arbatos miltelių

2 kiaušiniai

1/3 stiklinės (75 g) neutralaus skonio aliejaus

½ stiklinės (100 g) cukraus

½ šaukštelio kepimo miltelių

225 g ryžių miltų

 

Orkaitę įkaitinti iki 190oC. Apvalią 23 cm skersmens formą išsiimančiu dugnu patepti aliejumi, dugną ir šonus. Padėti į šalį kol prireiks.

Citrinų griežinėlius sudėti į vidutinio dydžio puodą, užpilti vandeniu, kad apsemtų, ir užkaisti ant aukšto stiprumo ugnies. Kai užvirs, nukelti nuo ugnies, citrinų griežinėlius nukošti ir sudėti atgal į tą patį puodą. Įpilti 2 stiklines (460 g) vandens, suberti 1 stiklinę (200 g) cukraus, ir užkaisti ant aukšto stiprumo ugnies.

Kai užvirs, sumažinti ugnies stirumą ir virti maždaug 3-5 minutes, kol citrinų žievelės suminkštės. Nukelti nuo ugnies ir palikti kol prireiks.

Kitame puode pakaitinti pieną. Kai užvirs, nukelti nuo ugnies, suberti Matcha arbatos miltelius ir gerai išplakti, kol neliks sausų arbatos gumulėlių.

Vidutinio dydžio dubenyje išplakti kiaušinius, aliejų ir cukrų. Nenustojant plakti, pamažu plona srovele supilti pieno-arbatos mišinį.

Į kitą dubenį kartu persijoti ryžių miltus ir kepimo miltelius.

Į miltų mišinį supilti kiaušinių-pieno plakinį ir išmaišyti, kol tešla taps vientisa.

Tešlą supilti į paruoštą formą.

Kiauru šaukštu iš sirupo išgriebti citrinų griežinėlius ir išdėlioti ant tešlos, vienu sluoksniu padengiant visą tešlos paviršių. Neišpilti sirupo.

Formą pašauti į įkaitintą orkaitę. Kepti maždaug 50-60 minučių, kol pyrago krašteliai paruduos, citrinų griežinėliai vietomis įgaus auksinį atspalvį, o medinis dantų krapštukas, įbestas į patį pyrago centrą, liks sausas.

Kol pyragas kepa, užvirinti citrinų sirupą ir virti ant silpnos ugnies kol liks maždaug 1 stiklinė sirupo. Nukelti nuo ugnies.

Iškepusį pyragą traukti iš orkaitės ir dėti ant grotelių, kad atvėstų. Pyrago viršų aptepti nugarintu citrinų sirupu. Palikti, kad pyragas pilnai atvėstų. Atvėsusį pyragą išimti iš formos, dėti ant lėkštės arba padėklo ir nešti į stalą.

 

 

Matcha & Meyer Lemon Rice Flour Cake

Recipe Source: desserts for breakfast

Lemons:

5 Meyer lemons, sliced in 1/8-inch slices

2 cups (460 g) water, plus more for blanching

1 cup (200 g) sugar

 

Cake:

¾ cup (175 g) milk

1 teaspoon matcha green tea powder

2 eggs

1/3 cup (75 g) vegetable oil

½ cup (100 g) sugar

½ teaspoon baking powder

½ pound (225 g) rice flour

 

Preheat oven to 375oF. Generously oil the bottom and sides of a 9-inch tart pan with removable bottom. Set aside.

Place Meyer lemon slices in a medium saucepan set on high heat. Cover lemons with water. When water comes to a boil, remove from heat and drain. Place drained lemon slices into the same pot. Add 2 cups (460 g) of water and 1 cup (200 g) of sugar. Return pan to heat. Bring to a boil and then lower the heat. Simmer for about 3 to 5 minutes, until rinds become soft. Remove from heat and set aside.

In another saucepan, heat milk to just a bare simmer. Remove from heat. Add matcha green tea powder and whisk until no more clumps remain.

In a bowl, mix together the eggs, vegetable oil, and sugar. Gradually whisk in the matcha milk.

In another bowl, sift together rice flour and baking powder.

Add wet ingredients into the dry ingredients and stir until just uniform.

Pour batter into prepared baking pan. Remove candied lemons from syrup with a slotted spoon and arrange them in one layer in slightly overlapping circles on top of the batter. Reserve the lemon syrup.

Bake the cake for 50-60 minutes until the edges of the cake are golden brown, the edges of the lemons begin to turn golden, and a toothpick inserted into the center of the cake comes out clean.

While the cake is baking, return lemon syrup to medium heat. Bring to a simmer. Simmer and reduce to about 1 cup of liquid is left. Remove from heat.

When the cake is done, remove from the oven and place on a wire rack to cool. Using a pastry brush, brush the top of the cake with a small amount of the reduced lemon syrup--just enough to glaze the lemon slices. Let the cake cool completely before removing the cake from the pan.

 



Palikite komentarą

Jūsų vardas *  Jūsų el * (nebus skelbiamas)
          Prisiminti mane
Jūsų komentaras  *    

CAPTCHA Image   Reload Image
Įveskite kodą *:




AistėBirželis 21 2015, 03:44 AM Labas, Аušra, norėjau paklausti, kokio tirštumo turi gautis šio pyrago tešla? Man ji gavosi labai skysta, beveik visai vanduo. Suabejojau, ar tikrai gerai, nes skystus ingridientus matavau stikline, o miltus gramais, ir įdėjau šiek tiek daugiau miltų. Bet tada pyragas gavosi sausokas. Meyer citrinų man taip pat Lietuvoje nepavyko gauti. Dariau su apelsinais, bet lyg ir šiek tiek trūksta deriniui rūgštelės. Kaip manot, ar paprastos citrinos būtų geriau? Labai mėgstu visokius saldumynus su žalia arbata, bet šio kol kas dar nepavyko "perkąsti" :)
AusraBirželis 21 2015, 09:07 AM Aiste, pyrago tesla buvo panasaus tirstumo kaip blynams (ne lietiniams, bet blynams); pyragas gavosi labai dregnas, mazdaug kaip koks pudingas; jeigu bandysite dar karteli, as patarciau atsiversti originalu recepta dessertsforbreakfast.com; gal as netycia iveliau klaida; aciu, kad bandot receptus; gaila, kad sitas toks nesekmingas;

Atsakyti į komentarą

Indrė @ gpmagijaKovas 3 2015, 03:34 AM Dabar galvoju ar Lietuvoje yra tų ryžių miltų. Neteko užmatyti. Kadangi laikinai negaliu vartot gliuteno - pyragas atrodo super gerai ir manau man patiktų. Eisiu ieškot, o jei ne - gal susimalti tiesiog ryžių? :D
AusraKovas 3 2015, 10:08 AM Indre, na ryziu miltu tikrai turetu buti prekyboje (nors, aisku, garantuoti negaliu; o jeigu ju nera, tai tikrai netvarka; as tada paklausineciau kokiu mandresniu kepyklu - ka jie daro); na o jeigu rasi miltu ir bandysi kepti sita pyraga, tai man bus labai smalsu suzinoti ar patiko; o del miltu malimo paciai namuose - tai tikriausiai nebus taip paprasta; reikia juk kazkokio malunelio; arba girnu; oi, namudiniu budu malti miltus butu gana rimtas uzsiemimas; net nezinau, ka patarti; tikriausiai vienintelis patarimas butu - neuzsiimk! tiek jau to tu miltu; ir dar, atleisk uz smalsuma - kokia negalia uzpuole, kad laikinai(!) nevartoji gliutenio? ar tik siaip eksperimentuoji?

Indrė @ gpmagijaKovas 3 2015, 02:01 PM Kadangi visokius beveik egzotinius miltus mala Ustukių malūnas - jau mačiau, kad pas juos yra. O dėl malimo pačiai galvojau pas mamą nuvykus kavamale, bet aišku gan rupūs būtų...

Atsakyti į komentarą

AudronėKovas 1 2015, 09:21 AM ... ir Lietuvoje vis dažniau tenka išgirsti mokinius sakant: -Aš veganas(ė), aš vegetaras(ė)... būna sunku žiūrėti į liesučius, iki mėlynumo išblyškusius ir apatiškus paauglius, atkakliai besilaikančius savo nuostatų ir žinoti, kad nieko negali pakeisti, tik ,,pateikti faktus" ir ,,gerbti kitokias nuomones"... Man labai patiko Jūsų žodžiai ,,Dievo dovana" - ar galiu įtraukti į argumentų repertuarą?
AusraKovas 1 2015, 05:21 PM Audrone, aciu uz palaikyma; o del argumentu ir faktu - tai as dazniausiai tose diskusijose lieku neisgirsta; arba juodai ignoruojama; auksinis pavyzdys - mano komentaras po tuo Pure Ella irasu taip ir liko nepublikuotas; matomai nepraejo cenzuros; su kitomis diskusijomis sia tema irgi panasiai: reikia gerbti kitu nuomone ir pasirinkima, bet tuo paciu reikia isklausyti visa tirada aiskinimu apie ziauru elgesi su gyvunais, apie vezi, viduriu uzkietejima ir kitas negandas kurias sukelia gyvulines kilmes maistas; as jau seniai pastebejau, kad tam kontingentui labai sunku kitus isklausyti; jie paprastai megsta tik garsiai rekti ir visam svietui aiskinti kokie jie sveiki ir dvasikai apsivale;

Atsakyti į komentarą



my facbook page contact rss feed


food gawker - my galleryskoniu blogs

ETIKETĖS

abrikosai (7)
aguonos (16)
agurkai (14)
alus (5)
alyvuogės (4)
ananasai (11)
antiena (1)
apelsinai (37)
arbata (21)
arbūzai (3)
artišokai (1)
avietės (52)
avokadai (9)
baklažanai (7)
bananai (30)
bandelės (42)
blynai (40)
braškės (57)
Brie (2)
burokėliai (18)
bulvės (47)
citrinos (59)
cukinijos (10)
čederio sūris (21)
česnakai (6)
datulės (9)
dešrelės (9)
duona (54)
ėriena (5)
figos (9)
gervuogės (7)
gimtadieniai (38)
granatai (9)
grikiai (6)
grybai (19)
Halloween (22)
imbieras (27)
jautiena (40)
jogurtas (11)
Joninės (7)
jūros gėrybės (45)
Kalėdos (78)
karamelė (30)
kava (10)
keksai (45)
keksiukai (47)
kiauliena (37)
kiaušiniai (41)
knygos (45)
kokosai (36)
kopūstai (33)
Kovo 11-oji (11)
košės (8)
kriaušės (17)
kukurūzai (15)
ledai (53)
levandos (6)
Liepos 4-oji (12)
majonezas (8)
makaronai (51)
mangai (8)
maskarponė (28)
medus (30)
mėlynės (49)
mėtos (26)
moliūgai (53)
mocarela (17)
morkos (40)
Motinos diena (9)
Naujieji Metai (18)
nektarinai (6)
obuoliai (70)
ožkų sūris (13)
Padėkos diena (23)
paprikos (29)
paukštiena (44)
persikai (15)
pica (10)
pienas (4)
pomidorai (47)
pupelės (16)
pyragai (199)
pyragaičiai (41)
rabarbarai (27)
razinos (7)
ridikėliai (7)
riešutai (146)
rikota (38)
romas (14)
ropės (1)
ryžiai (22)
saldainiai (26)
salierai (8)
salotos (65)
sausainiai (101)
slyvos (13)
smidrai (13)
spanguolės (19)
sriubos (23)
sumuštiniai (38)
svarainiai (1)
svogūnai (26)
šokoladas (159)
špinatai (7)
Tėvo diena (3)
tortai (99)
uogienė (19)
uogos (117)
Užgavėnės (15)
vaisiai (134)
Valentino diena (21)
varškė (11)
Vasario 16-oji (7)
Velykos (31)
veršiena (1)
virtiniai (6)
viskis (20)
vynuogės (4)
vyšnios (25)
žaliosios citrinos (19)
žirneliai (24)
žuvis (51)