Duona su melasa ir sėklomis

Kovas 02, 2015 m Pusryčiai,
Komentarai (8)

 

 

Praeitą savaitę gavau naują Bon Appétit. Perverčiau jį skubėdama, prieš išeinant į darbą, todėl nespėjau nei receptų paskaityti, nei į nuotraukas kaip reikiant pasižiūrėti. Užkliuvo tik vienas receptas: šita duonelė su melasa ir su visokiausiom sėklom. Aš šiaip duoną kepu labai retai, ir paprastai nepuolu bandyti duonos receptų. Bet gal todėl, kad tuo metu kaip tik buvo pusryčių metas, o ta duonelė nuotraukose, supjaustyta storom riekėm ir užtepta sviestu, atrodė labai apetitnai, aš ėmiau ir atsiverčiau jos receptą.

Receptas super paprastas: viską sumaišai ir padedi, kad iškiltų. Tešla kildinama tris kartus, kiekvieną kartą maždaug po 1 valandą. Bet kol tešla kyla, į ją žiūrėti taigi nereikia. Nors buvo darbo diena, aš nusprendžiau surizikuoti ir vakare iškepti tą duoną.

Grįždami iš darbo aš ir Julius užsukom į mūsų kooperatyvą ir prisipirkom visokiausių sveriamų sėklų: dviejų rūšių sėmenų, dviejų rūšių sezamo, dar kanapių ir aguonų. Aš sėklas pilsčiau į maišelius, Julius juos užsukinėjo vielutėmis ir ant maišelių užrašinėjo numerius.

Recepte dar yra minimos juodgrūdžių (nigella) sėklos, kurių parduotuvėje lyg tyčia nebuvo, o važiuoti kitur jų ieškoti jau nebebuvo laiko. Todėl nutariau apsieiti be nigella.

Parėjusi namo iškart užmaišiau tešlą ir padėjau kilti. Kol gaminau vakarienę ir užsiiminėjau kitais vakariniais darbais, tešla sau kuo puikiausiai viena pati kilo. Po maždaug 3-jų valandų kildinimo duonelė dar maždaug 1 valandą kepė. Prieš eidama miegoti aš ją ištraukiau iš orkaitės ir palikau ant grotelių, kad atvėstų. Ryte jau galima buvo ją pjaustyti ir valgyti.

Duona išėjo labai gera. Man patiko ir skonis, ir tekstūra, ir sėklyčių traškesys. Mes ją valgėm su sviestu, su virtais kiaušiniais ir su mėlynių uogiene. Julius, valgydamas tą duoną prisiminė kaip mes abu kepėm obuolinį štrudelį. Aš ta proga atsiverčiau savo blogą, ir mes abu peržiūrėjom nuotraukas, kuriose mes renkam obuolius, paskui kočiojam ir tampom tešlą, ir kepam štrudelį.

Man smagu, kad Julius prisiminė tą mudviejų dieną. Gera žinoti, kad tie šilti, man pačiai baisiai brangūs momentai, nusėdo ne tik mano, bet ir jo atminty. Ir dar ta pačia proga aš pasidžiaugiau, kad rašau šį dienoraštį, nes jis padeda įamžinti tas svarbias akimirkas. Kai vaikai išsikirstys kas kur, ir kai mano atimintis pradės šlubuoti, aš galėsiu atsiversti savo kepinių nuotraukas ir tuo pačiu prisiminti tuos gyvenimo epizodus, kuriuose buvome mes. Kepiniai tada bus tik tarp kitko.

Aušra

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Duona su melasa ir įvairiomis sėklomis

Recepto šaltinis: Bon Appétit | March 2015

 

2 šaukštai sviesto, kambario temperatūros, plius daugiau, formos patepimui

2 šaukšteliai tirpių mielių

1 stiklinė* šilto vandens

1 stiklinė kukurūzų miltų

¼ stiklinės melasos

2 šaukštai kanapių sėklų

1 šaukštas baltų arba juodų sezamo sėklų

2 šaukšteliai šviesių sėmenų

2 šaukšteliai tamsių sėmenų

2 šaukšteliai aguonų

1¼ šaukštelio druskos

2 stiklinės miltų, plius daugiau pabarstymui

1 kiaušinis, išplaktas

 

*1 stiklinė = 236 ml

 

Kepaliuko formą patepti aliejumi ir iškloti sviestiniu popieriumi, paliekant ilgus, iš formos išlendančius popieriaus kraštus.

Į mikserio dubenį suberti mieles. Supilti šiltą vandenį ir palikti, kol mielės ištirps. Suberti kukurūzų miltus, sėklas ir druską, supilti melasą ir sudėti sviestą. Tiesiai į dubenį persijoti miltus. Mikserį nustatyti ant žemo greičio ir viską gerai išmaišyti kol masė taps vientisa.

Mikserį nustatyti ant vidutinio greičio ir minkyti kol tešla taps švelni ir elastinga. Iš tešlos suformuoti rutulį.

Vidutinio dydžio dubenį patepti aliejumi. Į dubenį dėti tešlą. Tešlos rutulį dubenyje apversti, kad visas jo paviršius susivilgytu aliejumi, Debenį uždengti maistine plėvele ir padėti į šiltą vietą kad pakiltų, maždaug 1 valandai.

Pakilusią tešlą paspausti kumščiu, kad išeitų oras, ir palikti dar 1 valandai, kad pakiltų.

Pakilusią tešlą išimti iš dubens ir dėti ant pamiltuoto paviršiaus. Tešlą suploti į 10x20 cm stačiakampį. Pradedant nuo trumposios kraštinės, tešlą susukti į standų volelį. Dėti į paruoštą formą, siūle žemyn. Palikti, kad pakiltų iki formos viršaus, maždaug 1 valandai.

Kol tešlą kyla, įkaitinti orkaitę iki 190oC.

Pakilusio kepaliuko viršų patepti kiaušinio plakiniu. Pašauti į įkaitintą orkaię ir kepti, kol duonos viršus tpas sodrios auksinės spalvos, maždaug 45-50 minučių. Traukti iš orkaitės. Duoną palikti formoje kol šiek tiek atvės, išimti iš formos ir dėti ant grotelių, kad pilnai atvėstų. Tiekti su sviestu arba uogiene.

 

 

Molasses & Seed Bread

Recipe Source: Bon Appétit | March 2015

 

2 tablespoons butter, at room temperature, plus more for pan

2 teaspoons active dry yeast

1 cup warm water

1 cup cornmeal

¼ cup molasses

2 tablespoons hemp seeds

1 tablespoon white or black sesame seeds

2 teaspoons golden flaxseed

2 teaspoons brown flaxseed

2 teaspoons poppy seeds

1¼ teaspoon salt

2 cups flour, plus more for surface

1 egg, beaten to blend

 

Lightly butter 9 x 4” loaf pan and line with parchment paper, leaving generous overhangs on all 4 sides.

Place yeast in a bowl of a stand mixer. Add 1 cup warm water; stir to dissolve yeast. Add cornmeal, molasses, all seeds, salt and butter. Sift in flour. Mix on low speed until uniform. Then kneed on medium speed for 10 minutes, until dough becomes smooth and elastic.

Lightly butter a medium bowl. Transfer dough to bowl and turn to coat. Cover with plastic wrap and let rise in a warm place until double in size, about 1 hour.

Punch down dough to deflate; cover. Let rise again until about doubled in size, about 1 hour.

Turn out dough onto a lightly floured surface and pat into an 8 x 4” rectangle. Starting at the short side, roll up dough into a tight roll. Pinch seam to close; tuck ends under and pinch to seal. Place seam side down in prepared pan and cover with plastic. Let rise for 1 hour.

During the final rise preheat oven to 375oF.

Brush top of the loaf with beaten egg. Bake top is a deep golden brown, 45–50 minutes. Let cool slightly in pan on a wire rack before turning out. Let cool before slicing. Serve with jam or salted butter.

 



Palikite komentarą

Jūsų vardas *  Jūsų el * (nebus skelbiamas)
          Prisiminti mane
Jūsų komentaras  *    

CAPTCHA Image   Reload Image
Įveskite kodą *:




ŽanaKovas 5 2015, 03:34 PM Duona iškepta ir tikrai patiko. Noriu atkreipti dėmesį, kad pagaminama paprastai, pavyko puikiai ir labai tiko su apelsinų džemu, o ryt dar liko pusryčiams ir su kiaušiniui :) - vien del šių nuotraukų ...
AusraKovas 5 2015, 03:40 PM Zana - tai liuks! man labai smagu, kad duona patiko; aciu, kad isbandete ir kad pasidalinot ispudziais;

Atsakyti į komentarą

EditaKovas 4 2015, 03:02 AM Geras receptas. Aš panašią kepu, bet mėgiamiausia su raugu, ruginė (tokią mano vyrai labiausiai valgo), kepu kas savaitę. Darbo nedaug, bet kvapas namuose nuostabus. Ir šiek tiek ne į temą - noriu pirkti kitą virtuvinį kombainą - kitchenaid. Žvalgausi, klausinėju. O kokį Jūs turite, gal galite patarti...
AusraKovas 4 2015, 10:20 AM Edita, as pati turiu KitchenAid maziuka 5 stikliniu kombaina, kuri gavau dovanu; jis tikrai per mazas ir nepakankamai galingas, ir dar daug kas man jame nepatinka, bet kaip sakoma - dovanotam arkliui I dantis neziurima; as rekomenduociau (ir pati prikciau, jeigu sito netureciau) Cuisinart Prep, arba Cuisinart Elite, arba Kitchenaid 9-cup, ne mazesni nei 9 stikliniu: 1. http://www.bedbathandbeyond.com/store/product/cuisinart-reg-prep-9-trade-9-cup-food-processor/1015086440?categoryId=12076; 2. http://www.bedbathandbeyond.com/store/product/cuisinart-reg-prep-9-trade-9-cup-food-processor/1015086440?categoryId=12076 manau, svarbiausiai yra kad kombainas butu galingas ir talpus; o visokiu priedu, disku ir funkciju kiekis yra visiskai antraeiles svarbos (bent man); as tu pricindalu niekada nenaudoju; as naudoju viena vieninteli peili;

EditaKovas 5 2015, 02:24 AM Ačiū. Važiuojame atostogauti šį kartą su mašina, tai tikiuosi užsakyti internetu į viešbutį... Ne visi į Lietuvą pristato. Dėl dydžio taip, vertingas patarimas, geriau didesnis. Ačiū už komentarą ir kantrybę.

Atsakyti į komentarą

VaidaKovas 4 2015, 01:25 AM Labai grazu... Skaitau Jusu irasus reguliariai, labai laukiu nauju, nors receptu esu pagaminusi vos keleta. O skaitau todel, kad mano meile seimai, poziuris i daugeli dalyku yra labai panasus, tiesiog as to nesurasau, o Jus rasote ir darote ta labai graziai. Net jei nebutu nei vieno recepto, nei vienos nuotraukos (jos-puikios), vistiek skaityciau, nes Jusu bloge gyvenimas toks tikras, nepagrazintas ir labai realus, parodantis, kad nesvarbu kur tu gyveni, viskas yra labai panasu ir bendrazmogiska. Tikiuosi dar daug daug tokiu irasu...
AusraKovas 4 2015, 10:21 AM Aciu, Vaida, uz toki grazu komentara, ir uz tai, kad skaitote; man tokie komentarai, kaip sis, yra pagrindinis stimulas toliau rasyti;

Atsakyti į komentarą

RamunėKovas 3 2015, 04:14 PM Labai jautrus irasas.. susimasciau ir atsiprasiau savo kol kas tarp koju besipinanciu pypliu, kurie kartais( beveik visada:)) daugiau trukdo nei padeda.. juk viskas isispaudzia i ju atminti, o taip pat ir mano.. duonos nekepu, bet recepta idemiai perskaiciau ir net"primatavau" laika savo dienoje. Viskas imanoma, gal ir pasirysiu:) dar labai sudomino tie seklu kooperatyvai. Jus turite istisas seklu parduotuves??
AusraKovas 3 2015, 07:19 PM Ramune, aciu uz siltus zodzius; kaip jau rasiau, sitos duonos kepimo procesas atrodo gana ilgas, bet viskas daugmaz vyksta savaime; galima kitais darbais uzsiimti, kol kyla arba kepa; o del kooperatyvo - tai ne tik seklos ten; ir kitokie produktai; viskas, ka vietiniai ukininkai pagamina: pienas, duona, suriai,kiausiniai, darzoves ir t.t.; bet ten labai gausus visokiu sveriamu biriu produktu pasirinkimas (seklu, kruopu, ivairiu miltu, t.t.); labai patogu ten apsipirkineti, kai nusimato didesni kepimai; gera parduotuve;

Atsakyti į komentarą

IevaKovas 3 2015, 02:55 PM Ir dar spėjot ryte nufotografuot? Wow. Kad man tokį lengvą požiūrį į duonos ir kitokių, daugiau pastangų reikalaujančių, kepinių gamybą.. Gėda prisipažinti, bet mane labiausiai atbaido tvarkymasis po miltų reikalų. Gal jūs užsiimat gamyba, o jūsų vyrai atsakingi už indų plovimą?
AusraKovas 3 2015, 07:30 PM Ieva, mano visas fotografavimas vyksta is ryto; kai tik prasvinta tai iskart puolu fotkinti nes vakare sugrizus po darbo jau buna tamsu; o del virtuves tvarkymo kepant visokius kepinius - ypatingo vargo nebuna, nebent kokia avarija nutinka (pvz. katinas i miltus isivelia ar kazkas panasaus); kitais atvejais man tu miltu kazin kiek aplinkui neprisibarsto; sijoju virs kriaukles, matuoju pasitiesus dideli laksta sviestinio popieriaus; jokio jovalo dazniausiai nebuna; indus as paprastai plaunu gaminimo eigoje, kad ant stalo neprisikrautu kruvos nesvariu indu ir nesitrukdytu; taip kad gaminu ir plaunu (t.y. kraunu i indaplove) tuo paciu metu; mano vyrai uz indu plovima neatsakingi; deja; maziukas Julius kartais sudalyvauja ka nors skanaus kepant, o abu didieji vyrai atsakingi uz drybsojima ant sofos ir vepsojima i televizoriaus ekrana, dazniausiai su distanciniais pulteliais rankose;

Atsakyti į komentarą

ŽanaKovas 3 2015, 05:58 AM Kai visos žavingos ir svarbios akimirkos ne tik sustabdytos, bet dar ir užrašytos, tai turi nepaprastą išliekamąją vertę ir yra didelis lobis gyvenime. Deja, tokias akimirkas sustabdyti ir pasimėgauti jau yra didelis menas, o dar gražiai užrašyti ir iliustruoti... Sėkmės :) Duona atrodo puikiai, irgi norisi iš karto kepti!
AusraKovas 3 2015, 09:58 AM Aciu, Zana, uz toki silta komentara; malonu - ne tas zodis..!

Atsakyti į komentarą

AusraKovas 3 2015, 03:37 AM Man taip pakvipo tavo duona. Reiks butinai pabandyti.
AusraKovas 3 2015, 09:59 AM Ausra, jeigu kepsi, butinai papasakok, ar tavo naimiskiams patiko; man baisiai rupes suzinot;

Atsakyti į komentarą

VilmaKovas 3 2015, 02:46 AM Duona atrodo taaaaip skaniai, kad taip ir norisi stotis nuo darbo stalo ir važiuot kept :)
AusraKovas 3 2015, 10:00 AM Vilma, lauksiu ispudziu ir atsiliepimu;

Atsakyti į komentarą



my facbook page contact rss feed


food gawker - my galleryskoniu blogs

ETIKETĖS

abrikosai (7)
aguonos (16)
agurkai (14)
alus (5)
alyvuogės (4)
ananasai (12)
antiena (1)
apelsinai (37)
arbata (21)
arbūzai (3)
artišokai (1)
avietės (52)
avokadai (9)
baklažanai (7)
bananai (31)
bandelės (42)
blynai (40)
braškės (57)
Brie (2)
burokėliai (18)
bulvės (47)
citrinos (59)
cukinijos (10)
čederio sūris (21)
česnakai (6)
datulės (9)
dešrelės (9)
duona (54)
ėriena (5)
figos (9)
gervuogės (7)
gimtadieniai (38)
granatai (9)
grikiai (6)
grybai (19)
Halloween (22)
imbieras (27)
jautiena (40)
jogurtas (11)
Joninės (7)
jūros gėrybės (45)
Kalėdos (78)
karamelė (30)
kava (10)
keksai (45)
keksiukai (47)
kiauliena (37)
kiaušiniai (41)
knygos (45)
kokosai (36)
kopūstai (33)
Kovo 11-oji (11)
košės (8)
kriaušės (17)
kukurūzai (15)
ledai (53)
levandos (6)
Liepos 4-oji (12)
majonezas (8)
makaronai (51)
mangai (8)
maskarponė (28)
medus (30)
mėlynės (49)
mėtos (26)
moliūgai (53)
mocarela (17)
morkos (40)
Motinos diena (9)
Naujieji Metai (18)
nektarinai (6)
obuoliai (70)
ožkų sūris (13)
Padėkos diena (23)
paprikos (29)
paukštiena (44)
persikai (15)
pica (10)
pienas (4)
pomidorai (47)
pupelės (16)
pyragai (199)
pyragaičiai (41)
rabarbarai (27)
razinos (7)
ridikėliai (7)
riešutai (146)
rikota (38)
romas (14)
ropės (1)
ryžiai (22)
saldainiai (27)
salierai (8)
salotos (65)
sausainiai (101)
slyvos (13)
smidrai (13)
spanguolės (19)
sriubos (23)
sumuštiniai (38)
svarainiai (1)
svogūnai (26)
šokoladas (160)
špinatai (7)
Tėvo diena (3)
tortai (100)
uogienė (19)
uogos (117)
Užgavėnės (15)
vaisiai (134)
Valentino diena (21)
varškė (11)
Vasario 16-oji (7)
Velykos (32)
veršiena (1)
virtiniai (6)
viskis (20)
vynuogės (4)
vyšnios (25)
žaliosios citrinos (19)
žirneliai (24)
žuvis (51)