Vasario 16

Vasaris 16, 2017 m Desertai, Tortai,
Komentarai (1)

 

 

Tai ką, Lietuva vėl vos ne kasdien paminima JAV masinės informacijos srautuose. Tikriausiai visi puikiai įsivaizduojate, kokiame kontekste ji minima. Kontekstas, kaip žinia, ne iš maloniųjų. Konstruodama šį proginį trispalvį tortą aš pamąsčiau: kada gi pagaliau ateis tokie laikai, kai mūsų šaliai nebegrės valstybingumo praradimo pavojus. Mane siutas ima pagalvojus, kad štai prašau, 2017-aisiais metais, kai manome, jog esame civilizuotas modernus pasaulis, subrendusi, demokratinė visuomenė, pačiame Europos centre esanti valstybė turi nerimauti, kad neduokdie vieną baisią dieną nepasikartotų kraupi istorija. Kaip koks prieštvanis, atsiprašant. Tiesiog nenormalu, ir tiek.

Aš tikiuosi, kad kraupi istorija nepasikartos. Tikiuosi, kad Lietuva amžiams liks laisva, stipri ir nepriklausoma. Tikiuosi, kad nugalės sveikas protas, kad galingieji mūsų kaimynai nelįs ten, kur jiems nėra jokio reikalo lįsti, ir negriebs tai, kas jiems nepriklauso. Na o jeigu neduokdie taip nutiks, kad visgi nesusiprotės ir lįs (nes tokios aplinkybės, deja, kaip bebūtų gaila, atrodo visiškai įmanomos), tai aš tikiuosi, kad mano tautai užteks jėgų ir patriotizmo atremti agresiją, nes kito kelio tiesiog nėra. Nepriklausomybės praradimas Lietuvai tiesiog yra neleistinai neįmanomas.

Su Vasario 16-a, Brangieji!

Aušra

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trispalvis tortas: geltona-žalia-raudona

 

Recepto šaltinis: Sprinkle Bakes

 

Geltonas biskvitas:

½ stiklinės* grietinės

1 kiaušinis

½ stiklinės (100 g) cukraus

2 ½ šaukštai bekvapio aliejaus

1 šaukštelis vanilės esencijos

¼ šaukštelio druskos

½ šaukštelio kepimo miltelių

¼ šaukštelio valgomosios sodos

1 stiklinė (120 g) miltų

*1 stiklinė = 236 ml

Orkaitę įkaitinti iki 175oC. Apvalią 20 cm skersmens formą ištepti sviestu, dugną ištiesti sviestiniu popieriumi, popierių taip pat patepti sviestu.

Didokame dubenyje išplakti grietinę, kiaušinį, cukrų, aliejų ir vanilę. Tiesiai į dubenį su grietinės mišiniu kartu persijoti miltus, druską, kepimo miltelius ir sodą. Išmaišyti kol nebeliks sausų miltų ruožų. Tešlą supilti į paruoštą formą, išlyginti paviršių ir pašauti į įkaitintą orkaitę. Kepti maždaug 20-25 minutes, kol medinis dantų krapštukas, įbestas į biskvito centrą, liks sausas. Biskvitą traukti iš orkaitės. Palikti 10 minučių formoje, kad šiek tiek atvėstų. Biskvitą apversti ant grotelių ir palikti kad pilnai atvėstų.

 

Žalias biskvitas:

4 kiaušiniai, baltymai atskirti nuo trynių

40 ml bekvapio aliejaus

1 šaukštelis vanilės esencijos

100 g cukraus

80 g miltų

20 g kukurūzų krakmolo

1 šaukštas matcha miltelių

1 žiupsnelis druskos

Orkaitę įkaitinti iki 175oC. Apvalią 20 cm skersmens formą ištepti sviestu, dugną ištiesti sviestiniu popieriumi, popierių taip pat patepti sviestu..

Matavimui skirtame ąsotėlyje arba mažame dubenėlyje išplakti kiaušinių trynius, aliejų ir vanilę. Kitame dubenyje plakti baltymus, kol išputos. Nenustojant plakti pamažu berti cukrų ir plakti kol baltymai taps standūs ir blizgantys. Į išplaktus baltymus supilti trynių mišinį ir atsargiai išmaišyti. Tieisiai į dubenį su kiaušinių mišiniu kartu persijoti miltus, krakmolą, arbatos miltelius ir druską. Atsargiai išmaišyti kol nebeliks sausų miltų ruožų. Tešlą sukrėsti į paruoštą formą, išlyginti paviršių ir pašauti į įkaitintą orkaitę. Kepti maždaug 20-25 minutes, kol medinis dantų krapštukas, įbestas į biskvito centrą, liks sausas. Biskvitą traukti iš orkaitės. Palikti 10 minučių formoje, kad šiek tiek atvėstų. Biskvitą apversti ant grotelių ir palikti kad pilnai atvėstų.

 

Raudonas biskvitas:

1 ¼ stiklinės (150 g) miltų

¾ stiklinės (150 g) cukraus

½ šaukštelio valgomosios sodos

¼ šaukštelio druskos

2 šaukšteliai kakavos miltelių

½ stiklinės (120 ml) aliejaus

½ stiklinės (120 ml) pasukų arba kefyro

1 kiaušinis

1 šaukštas raudonų gelinių maistinių dažų

1 šaukštelis obuolių acto

1 šaukštelis vanilės esencijos

Orkaitę įkaitinti iki 175oC. Apvalią 20 cm skersmens formą ištepti sviestu, dugną ištiesti sviestiniu popieriumi, popierių taip pat patepti sviestu..

Į didoką dubenį kartu persijoti visu sausus ingredientus. Kitame dubanyje išplakti aliejų, pasukas arba kefyrą, kiaušinį, maistinius dažus, actą ir vanilę. Dalimis suberti sausų ingredientų mišinį ir atsargiai išmaišyti kol nebeliks sausų miltų ruožų. Tešlą sukrėsti į paruoštą formą, išlyginti paviršių ir pašauti į įkaitintą orkaitę. Kepti maždaug 25-30 minučių, kol medinis dantų krapštukas, įbestas į biskvito centrą, liks sausas. Biskvitą traukti iš orkaitės. Palikti 10 minučių formoje, kad šiek tiek atvėstų. Biskvitą apversti ant grotelių ir palikti kad pilnai atvėstų.

 

Kremas:

225 g makskarponės sūrio, kambario temperatūros

1 ¼ stiklinės riebios grietinėlės, šaltos

3-4 šaukštai cukraus pudros

3-4 šaukštai Grand Marnier

Elektriniu plakikliu iki standumo išplakti maskarponę, grietinėlę ir cukraus pudrą. Supilti Grand Marnier ir išmaišyti. Ant lėkštės arba padėklo dėti raudoną biskvitą, užtepti sluoksnį kremo, dėti žalią biskvitą, vėl užtepti kremu, ant viršaus uždėti geltoną biskvitą. Likusiu kremu aptepti torto viršų ir šonus. Dėti į šaldytuvą, kad sustingtų. Tiekti kambario temperatūros.

 

 

 

 

Lithuanian Flag Cake: Yellow, Green & Red

Recipe source: Sprinkle Bakes

Yellow cake:

½ cup sour cream

1 egg

½ cup (100 g) sugar

2 ½ tablespoons vegetable oil

1 teaspoons vanilla extract

¼ teaspoon salt

½ teaspoon baking powder

¼ teaspoon baking soda

1 cup (120 g) flour

Preheat oven to 350°F. Butter 8-inch round cake pan, line bottom with parchment, butter parchment. In a large bowl whisk together the sour cream, egg, sugar, vegetable oil, and vanilla extract. Sift salt, baking powder, baking soda and flour over wet ingredients; mix until smooth. Pour batter into prepared pan. Bake for 20-25 minutes, until it begins to brown on top. Remove from oven, let cool for 10 minutes at room temperature. Remove from pan. Place cake onto cooling rack to cool completely.

 

Matcha cake:

4 eggs, spearated

40 ml vegetable oil

1 teaspoon vanilla extract

100 g sugar

80 g flour

20 g cornstarch

1 tablespoon matcha powder

1 pinch salt

Preheat ovne to 350oF. Butter 8-inch cake pan, line bottom with parchment, butter parchment.

In a small bowl or in a measuring pitcher mix egg yolks, oil and vanilla. In another bowl whisk egg whites until foamy. Gradually add sugar and contine to whisk until stif and glossy. Stir in yolk mixture into egg whites. Into the bowl with egg mixture sift together flour, cornstarch, matcha and salt. Gently mix until no streaks of dry flour remain. Don not overmix.

Spoon batter into prepared pan. Bake for about 20-25 minutes, until toothpick inserted in the center of the cake comes out clean. Remove from oven. Let cool at room temperature for 10 minutes. Invert cake onto cooling rack and let cool completely.

 

Red velvet cake:

1 ¼ cups (150 g) flour

¾ cup (150 g) sugar

½ teaspoon baking soda

¼ teaspoon salt

2 teaspoons cocoa powder

½ cup (120 ml) vegetable oil

½ cup (120 ml) buttermilk

1 egg

1 tablespoon red gel food coloring

1 teaspoon cider vinegar

1 teaspoon vanilla extract

Preheat oven to 350°F. Butter 8-inch cake pan, line bottom with parchment, butter parchment.

In a large bowl sift together all dry ingredients. In a separate bowl beat together oil, buttermilk, egg, food coloring, vinegar, and vanilla. Gradually add dry ingredients to wet and mix until thoroughly combined. Pour batter into prepared pan and bake for 25-30 minutes until toothpick incerted in the center of the cake comes out clean. Remove from oven. Let cool in pan fo 10 minutes. Invert cake onto cooling rack and let cool completely.

 

Frosting:

8 oz mascarpone cheese, at room temperature

1 ¼ cup heavy cream, cold

3-4 tablespoons powdered sugar

3-4 tablespoons Grand Marnier

Whip mascarpone cheese, cream and powdered sugar until light and fluffy. Add Grand Marnier, mix to incorporate. Place red cake layer on a plate or cake stand. Frost with a layer of frsoting, place green cake layer on top, frost with some frosting again, top with the final yellow layer. Frost the top and the sides of the cake with remaining frosting. Refrigerate for 2-3 hours or overnight. Seve at room temperature.

 

 

 



Palikite komentarą

Jūsų vardas *  Jūsų el * (nebus skelbiamas)
          Prisiminti mane
Jūsų komentaras  *    

CAPTCHA Image   Reload Image
Įveskite kodą *:




RitaVasaris 20 2017, 03:56 AM Ausryt, esate nuostabi,idomi,kurybinga,sava...Kad daugiau lietuviu su tokiais gebejimais ir nuostatom!
AusraVasaris 20 2017, 11:53 AM Rita, na didziausias aciu Jums uz komplimentus! gal ir ne visi pelnyti, gal nera viskas taip nuostabu, bet visitiek be galo malonu!

Atsakyti į komentarą



my facbook page contact rss feed


food gawker - my galleryskoniu blogs

ETIKETĖS

abrikosai (7)
aguonos (16)
agurkai (14)
alus (5)
alyvuogės (4)
ananasai (12)
antiena (1)
apelsinai (37)
arbata (21)
arbūzai (3)
artišokai (1)
avietės (52)
avokadai (9)
baklažanai (7)
bananai (31)
bandelės (42)
blynai (40)
braškės (57)
Brie (2)
burokėliai (18)
bulvės (47)
citrinos (59)
cukinijos (10)
čederio sūris (21)
česnakai (6)
datulės (9)
dešrelės (9)
duona (54)
ėriena (5)
figos (9)
gervuogės (7)
gimtadieniai (38)
granatai (9)
grikiai (6)
grybai (19)
Halloween (22)
imbieras (27)
jautiena (40)
jogurtas (12)
Joninės (7)
jūros gėrybės (45)
Kalėdos (78)
karamelė (30)
kava (10)
keksai (45)
keksiukai (47)
kiauliena (37)
kiaušiniai (41)
knygos (45)
kokosai (36)
kopūstai (33)
Kovo 11-oji (11)
košės (8)
kriaušės (17)
kukurūzai (15)
ledai (53)
levandos (6)
Liepos 4-oji (12)
majonezas (8)
makaronai (51)
mangai (8)
maskarponė (28)
medus (30)
mėlynės (49)
mėtos (26)
moliūgai (53)
mocarela (17)
morkos (40)
Motinos diena (9)
Naujieji Metai (18)
nektarinai (6)
obuoliai (70)
ožkų sūris (13)
Padėkos diena (23)
paprikos (29)
paukštiena (44)
persikai (15)
pica (10)
pienas (4)
pomidorai (47)
pupelės (16)
pyragai (200)
pyragaičiai (41)
rabarbarai (28)
razinos (7)
ridikėliai (7)
riešutai (146)
rikota (38)
romas (14)
ropės (1)
ryžiai (22)
saldainiai (27)
salierai (8)
salotos (65)
sausainiai (101)
slyvos (13)
smidrai (13)
spanguolės (19)
sriubos (23)
sumuštiniai (38)
svarainiai (1)
svogūnai (26)
šokoladas (160)
špinatai (7)
Tėvo diena (3)
tortai (100)
uogienė (19)
uogos (117)
Užgavėnės (15)
vaisiai (134)
Valentino diena (21)
varškė (11)
Vasario 16-oji (7)
Velykos (32)
veršiena (1)
virtiniai (6)
viskis (20)
vynuogės (4)
vyšnios (25)
žaliosios citrinos (19)
žirneliai (24)
žuvis (51)