Stone Fruit

Rugpjūtis 10, 2018 m Desertai, Vaisiai,
Komentarai (6)

 

 

Mūsų vietiniame koperatyve visai neseniai užpirkau visokių labai apetitnų kaulavaisių: abrikosų, mėlynųjų slyvų, dar kelių rūšių saldesnių ir rūgštesnių slyvukų, vyšnių. Reikėjo sugalvoti, ką iš viso to pagaminti, tai pasielgiau taip, kaip paprastai tokiais atvejais elgiuosi: atsiverčiau foodgawker, paieškoje įvedžiau “Stonefruit”, paskui visus surastus receptus surūšiavau pagal jų populiarumą ir iš tų pačių poluliariausių išsirinkau kelis, dailiausiai ir įdomiausiai atrodančius.

Vienas tų receptų pasitaikė iš Things We Make blogo. Blogą rašo vyras ir žmona, Claire ir Ed, gyvenantys Didžiojoje Britanijoje. Pyragėlio su slyvomis ir kitais kaulavaisiais receptas atrodė paprastutis bet neprastas, trapus sviestinės tešlos padas, migdolinis-kiaušininis įdaras ir vaisiai. Pradėjus skaityti detaliau, padėtis ėmė šiek tiek komplikuotis: recepte be paprastų miltų (Plain Flour), buvo minimi dar kažkokie SR miltai (SR Flour); į tešlą siūloma dėti ne tik sviesto, bet ir kiaulės taukų; tešlos gaminimui naudojamas kažkos mistinis Magimix, o pyragas kepamas kažkokioje nei kiek ne mažiau mistinėje Fairy Tin formoje.

Visos tos smulkmenos ir detalės nei kiek neapsunkino darbo ir nei kiek nesugadino galutinio rezultato: pyragiukas iš tiesų buvo labai paprastas pagaminti ir tikrai labai skanus. Bet skaitant tą receptą aš tylomis pagalvojau: kaip skirtingai mes visgi viską gaminame, lyginant Ameriką ir, tarkim, Europą. Skirtingi ingredientai, skirtingi terminai, ir tradicijos; virtuviniai prietaisai taip pat skirtingi; tikriausiai skiriasi mūsų vyryklės ir orkaitės, matavimui skirti puodeliai ir indeliai. Kas be ko, produktai irgi kitokie, kitoks riebumas, ir skonis ne toks pat. Pienas Europoje tikrai kitoks, ir sviestas, ir, be abejo, miltai kitokie. Finale, mes griebiame vieną ir tą patį receptą ir bandom atkartoti tai, ką kažkas kitas kepė kitoje Atlanto pusėje, iš kitokių ingredientų, kitomis sąlygomis, trumpai tariant, visiškai kitaip. Papapsakosiu dar vieną trumputį atsitikimą. Kai liepos vidury buvau Vengrijoje, ten užsukau į gana nemenko dydžio gastronomą, vadinosi Tesco ar kažkaip panašiai, ir ten nebuvo sviesto. Visiškai nebuvo jokio sviesto. Užtai buvo gal 50-ies rūšių įvairiausio margarino ir dar maždaug tiek pat rūšių kiaulės taukų. Štai Jums prašom. Ir kaip tada, pasakykit, jie kepa apple crisp, kai nėra sviesto?

Tai va, kokių tik čiūdų nebūna. Jeigu jums skaitant mano publikuojamus receptus kažkas labai keistai skamba, papasakokit, man būtų labai įdomu sužinoti, ką mes šitoje balos pusėje darom kitaip.

Visiems linkiu šaunaus rugpjūtinio savaitgalio!

Mes laiką leisim prie vandens, švęsim Juliaus 11-ąjį gimtadienį.

Aušra

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pyragas su kaulavaisiais

Recepto šaltinis: Things We Make

 

Padas:

250 g miltų

50 g cukraus pudros

175 g sviesto, supjaustyto kubeliais

1 kiaušinis

Žiupsnelis druskos

Virtuviniame kombaine sumaišyti miltus, cukraus pudrą ir druską. Suberti sviestą ir maišyti kol sviestas tolygiai pasiskirstys miltuose. Sudėti kiaušinį ir sukti kol susiformuos vientisa tešla. Tešlą perdėti į sviestu išteptą formą išsiimančiu dugnu, pirštais suspaustį į lygų sluoksnį, padengiant formos dugną ir šonus. Dėti pusvalandžiui į šaldytuvą.

 

Įdaras:

120 g sviesto, kambario temperatūros

60 g medaus

60 g cukraus

120 g migdolų miltų

50 g miltų

½ šaukštelio migdolų esencijos

2 kiaušiniai

2 – 4 šaukštai slyvų arba abrikosų džemo

Smulkių kaulavaisių, perpjautų pusiau, be kauliukų

Orkaitę įkaitinti iki 175oC.

Sviestą ir cukrų išsukti iki purumo. Sudėti medų, migdolų esenciją, migdolų miltus ir kiaušinius. Išsukti kol masė taps vientisa. Įmaišyti miltus.

Atšalusį pyrago padą traukti iš šaldytuvo. Ant pado užtepti ploną džemo sluoksnį. Sudėti migdolų masę, išlyginti paviršių. Ant įdaro išdėlioti vaisius. Pyragą pašauti į įkaitintą orkaitę. Kepti maždaug 20-30 miunčių, kol pyrago viršus lengvai paruduos. Traukti iš orkaitės. Palaukti, kol šiek tiek atvės. Tiekti šiltą arba kambario temperatūros.

 

 

 

 

Stonefruit Tart

Recipe source: Things We Make

Crust:

250 g flour

50 g powdered sugar

175 g butter, cubed

1 egg

Pinch of salt

In a food processor process flour, powdered sugar and salt. Add butter and mix until evenly incorporrated. Add egg and process until dough comes together. Transfer dough into buttered tart pan, press it you’re your fingers into an even layer covering the bottom and the sides of the pan. Refrigerate for 30 minutes.

 

Filling:

120 g butter, at room temperature

60 g honey

60 g sugar

120 g almonds flour

50 g flour

½ teaspoon almond extract

2 eggs

2-3  tablespoons plum or apricot jam

Assorted small stonefruit: plums, apricots, cherries

Preheat oven to 350oF.

Beat butter and sugar until fluffy. Add honey, almond extract, almond flour, and eggs. Mix  until smooth. Stir in flour.

Remove chilled crust from refrigerator. Spread a thin layer of jam. Transfer filling into the crust. Top with halved and pitted fruit. Bake in preheated oven for 20-30 mninutes, until top is golden brown. Remove from oven. Let cool slightly. Serve warm or at room temperature.

 



Palikite komentarą

Jūsų vardas *  Jūsų el * (nebus skelbiamas)
          Prisiminti mane
Jūsų komentaras  *    

CAPTCHA Image   Reload Image
Įveskite kodą *:




EditaSpalis 13 2018, 02:12 AM Labukas, Anglijoj SR miltai (Self Raising Flour) yra sumaisyti su kepimo milteliais, labai patogu kepant pyragus ar biskvitus. Aciu uz receptuka 🥧 jusu nuotraukos labai grazios ir aprasymai ikvepiantys gaminti 👍 smagu kad dalinates receptais ir patirtimi, sekmes jums 🎈
AusraSpalis 15 2018, 01:24 PM Edita, aciu uz paaiskinima del SR miltu; dabar viskas isaiskejo del kepimo milteliu; panasu, kad juos cia reiketu deti (atsakyma si Relitos klausima), bet as nedejau, ir man to kilimo visai netruko; taip pat dekui uz siltus zodzius ir uz visus komplimentus - man labai smagu, kad Jus skaitote;

Atsakyti į komentarą

RelitaRugsėjis 1 2018, 01:13 AM SVEIKI,neimkit i galvą,kad mums pasirodė per riebus padas.😊 Dėjau viską kaip parašyta ir dar noriu paklaust ar kepimo milteliai nesideda?Taigi kad nesupaisysi čia visų😊Yra pas Jus ir begalė kitų receptų ką norėtusi pabandyti 😊 Išbandėm superines bandeles su cinamonu,tik sunku pagal paiešką surast(striga ieškant ir kitų dalykų),žinau kad 2011 metų,tai pačiam gale.Man patiko😊 kaip rašėt, bandelės visiems atvejams😊
AusraRugsėjis 1 2018, 08:49 PM Relita, konkreciai sitam padui nereikia nei sodos, nei kepimo milteliu; skonis turi buti panasus I sviestiniu sausainiu (zinot, tokie trapus sausainiukai Lietuvoj budavo; angliskai vadinasi shortbread); tikrai neturi buti riebu;

Atsakyti į komentarą

RelitaRugpjūtis 31 2018, 04:59 AM Sveiki Aušra,ačiū išbandžau šį receptą,šeimyna gyrė,bet kiek per riebu,ar čia ką galima pakoreguot? 😊 Ar receptas yra receptas ir nieko čia nebepadarysi😊
AusraRugpjūtis 31 2018, 05:37 AM Relita, kas buvo per riebu? idaras? padas? as net neisivaizduoju, kur ten tu riebalu tiek daug gavosi? gal kiekius ne taip pamatavot?

Atsakyti į komentarą

VaidaRugpjūtis 19 2018, 05:51 PM Labai geras receptas, gavosi trapus, bet minksti (jei galima taip apibudinti!!),jauciasi stiprus sviesto skonis, jis susimaiso su saldziu idaru ir rugsciais vaisiais. As simple recepta kepiau muffin'u formelese, tai gavosi tokie labai dailus "supakuoti" sviesto tesloje pyrageliai.
AusraRugpjūtis 31 2018, 05:38 AM Dekui, Vaida, kad isbandet recepta; ir uz atsiliepima aciu :-)

Atsakyti į komentarą

DaliaRugpjūtis 14 2018, 01:40 AM Beveik viską Jūs darote iš tikrų produktų, tai atitikmenis rasti nėra sunku. Kaimynės pyragas iš dėžutės tik buvo kažkas iš kosmoso :) Bet kiekvieną kartą juokas ima kai sviestą matuojate lazdelėmis.
AusraRugpjūtis 15 2018, 04:45 PM Aciu, Dalia! tikras juokas del sviesto lazdeliu! tikrai nebuciau pagalvojus;

Atsakyti į komentarą

RimaRugpjūtis 11 2018, 03:54 AM Sveiki. Prieš kelias savaites atradau šį nuostabų Jūsų tinklaraštį ir labai gailiuosi, kad jo nebuvau atradusi anksčiau. Dabar turėdama laisvo laiko vis naršau archyve ir pasižymiu receptus, kuriuos būtinai išbandysiu. Jau išbandžiau du pyragus: vieną su obuoliais, kitą su slyvomis. Kepiniai gavosi labai skanūs ir juos nesunku pagaminti. Savaitgalį planuoju išbandyti dar keletą receptų bei šiame įraše Jūsų publikuotą pyrago receptą. Jūsų tinklaraštis mane patraukė savo tekstais, kuriuos labai įdomu skaityti bei nuotraukomis, kurios yra be galo gražios ir taip norisi išbadyti kiekvieną Jūsų receptą. Ir Jums smagaus savaitgalio bei šaunios gimtadienio šventės!
AusraRugpjūtis 15 2018, 04:47 PM Rima, aciu uz siltus zodzius; labai malonu, kad blogas patinka, kad bandot receptus ir nepatingit bruksteleti komentara; tikiuosi, kad ir toliau bus idomu ir smagu atsiversti; iki malonaus susibendravimo!

Atsakyti į komentarą



my facbook page contact rss feed


food gawker - my galleryskoniu blogs

ETIKETĖS

abrikosai (7)
aguonos (16)
agurkai (14)
alus (5)
alyvuogės (4)
ananasai (11)
antiena (1)
apelsinai (37)
arbata (21)
arbūzai (3)
artišokai (1)
avietės (52)
avokadai (9)
baklažanai (7)
bananai (30)
bandelės (42)
blynai (40)
braškės (57)
Brie (2)
burokėliai (18)
bulvės (47)
citrinos (59)
cukinijos (10)
čederio sūris (21)
česnakai (6)
datulės (9)
dešrelės (9)
duona (54)
ėriena (5)
figos (9)
gervuogės (7)
gimtadieniai (38)
granatai (9)
grikiai (6)
grybai (19)
Halloween (22)
imbieras (27)
jautiena (40)
jogurtas (11)
Joninės (7)
jūros gėrybės (45)
Kalėdos (78)
karamelė (30)
kava (10)
keksai (45)
keksiukai (47)
kiauliena (37)
kiaušiniai (41)
knygos (45)
kokosai (36)
kopūstai (33)
Kovo 11-oji (11)
košės (8)
kriaušės (17)
kukurūzai (15)
ledai (53)
levandos (6)
Liepos 4-oji (12)
majonezas (8)
makaronai (51)
mangai (8)
maskarponė (28)
medus (30)
mėlynės (49)
mėtos (26)
moliūgai (53)
mocarela (17)
morkos (40)
Motinos diena (9)
Naujieji Metai (18)
nektarinai (6)
obuoliai (70)
ožkų sūris (13)
Padėkos diena (23)
paprikos (29)
paukštiena (44)
persikai (15)
pica (10)
pienas (4)
pomidorai (47)
pupelės (16)
pyragai (199)
pyragaičiai (41)
rabarbarai (27)
razinos (7)
ridikėliai (7)
riešutai (146)
rikota (38)
romas (14)
ropės (1)
ryžiai (22)
saldainiai (27)
salierai (8)
salotos (65)
sausainiai (101)
slyvos (13)
smidrai (13)
spanguolės (19)
sriubos (23)
sumuštiniai (38)
svarainiai (1)
svogūnai (26)
šokoladas (160)
špinatai (7)
Tėvo diena (3)
tortai (99)
uogienė (19)
uogos (117)
Užgavėnės (15)
vaisiai (134)
Valentino diena (21)
varškė (11)
Vasario 16-oji (7)
Velykos (31)
veršiena (1)
virtiniai (6)
viskis (20)
vynuogės (4)
vyšnios (25)
žaliosios citrinos (19)
žirneliai (24)
žuvis (51)